2017/2018 V periood

Kirjastus TĂ€napĂ€ev koostöös TĂ€hekesega on koostamas juba kolmandat laste jubejuttude uut kogumikku. SĂŒgisel ilmub seal ka 3.d klassi Carmeni jutt.

Huvitav tĂŒdruk Maria

Ühe tĂŒdruku nimi oli Maria. Ta oli muidu hea tĂŒdruk, ainult et ta ei vĂ”tnud mitte kunagi jalanĂ”usid jalast. See oli muidugi silmatorkav. Ühel pĂ€eval lĂ€ks ta kooli ja leidis endale kohe sĂ”bra, KĂ€tlini. Kui KĂ€tlin jĂ€rgmisel hommikul ĂŒles Ă€rkas, ei olnud tal vasaku jala suurt varvast. Suure varba asemel asemele oli torgatud ikka veel tĂ”mblev silm. KĂ€tlin otsustas, et ei rÀÀgi sellest mitte kellelegi. Ta lĂ€ks kooli. PĂ€rast tunndide lĂ”ppu kutsus Maria KĂ€tlini endale kĂŒlla. Tema kodutee oli vĂ€ga pikk. Kui nad lĂ”puks Maria koju jĂ”udsid, hakkas vihma sadama ja vĂ€lku lööma. Nad jooksid kiiresti Maria koju varju. Äkki sĂŒttis Maria silmis punane leek ja ta palus, et KĂ€tlin oma vasakut jalga nĂ€itaks. PĂ€rast pikka vĂ€lja punnimist KĂ€tlin nĂ€itaski. Millegi pĂ€rast hakkas Maria irvitama ja tĂ”mbas KĂ€tlni teise soki jalast ja kĂ€skis KĂ€tlinl silmad kinni panna. KĂ€tlin tundis imelikku tunnet. See oli kĂ”rvetav aga samas vĂ€ga mĂ”nus. Kui KĂ€tln silmad lahti tegi, nĂ€gi ta, et kĂ”ik tema varbad olid kadunud ja nende asemel olid tĂ”mblevad silmad. Maria lubas tal koju minna. Maria plaani ei heidutanud isegi see, et KĂ€tln lubas, et rÀÀgib kĂ”ik Ă€ra. Maria lihtsalt hoiatas KĂ€tlinit, et kui ta peaks rÀÀkima, saab ta surma. Selle peale nĂ”ustus KĂ€tlin muidugi suu pidama. Kuid paraku said ema ja isa kohe aru, et nende tĂŒtrel on midagi viga, sest KĂ€tlin oli vĂ€ga hĂ€belik. Eriti just jalgade suhtes. Söögilauas hoidis KĂ€tlin jalgu nii laua all kui sai. JĂ€rgmisel hommikul lĂ€ks KĂ€tlin nagu tavalselt kooli, kuid hoidus Mariast nii eemale, kui sai. JĂ€rgmisel hommikul avastasid nii KĂ€tlini kui ka Maria pinginaabrid, et neil ei ole varbaid. Nagu ka KĂ€tlin ei öelnud ka nemad mitte kellelegi  mitte midagi, vaid lĂ€ksid lihtsalt kooli. Kuid see oli vĂ€ga vale, sest varsti hakkasid ĂŒha enamad ja enamad lapsed – just lapsed – avastama, et neil ei ole varbaid. Siis juba Ameerikas, Inglismaal ja nii edasi. Kuid mitte keegi ei saanud mitte iialgi teada, kust ja kellest see alguse sai. Nii et kontrolli alati vĂ”imalusel oma pinginaabri varbaid, sest muidu vĂ”ib ka sinuga nii minna….

Carmen, lend 005d

 

Kommenteerimine on keelatud.

  • Seoses Tallinna Kesklinna PĂ”hikooli lĂ€heneva 5. sĂŒnnipĂ€evaga tekkis mĂ”te luua digialmanahh. MĂ”tte autor oli direktor Jaana Roht. Almanahh sisaldab laste kirjanduslikku ja kunstilist loomingut ning tĂ€ieneb jooksvalt.