2018/19 II periood

Minu unistuste jÔulud

Minu unistuste jÔulud on sellised, kus kÔik pereliikmed on koos ja kÔigil on kÔigi jaoks aega. Meil on vÀga suur pere ja meil on jÔuludel tavaks olla kÔik koos.

Meie peres on koos peaaegu neli peret. Ühes oleme mina, mu ema, isa ja vĂ€ike Ă”de.  Minu suur Ă”de on justkui teine pere, sest ta kolis ĂŒks aasta tagasi Ă€ra ja elab nĂŒĂŒd oma poisi juures. Kolmas pere on mu ema venna pere: onutĂŒtar Hannah ning minu onu Hannes ja tema naine Merike, kes on ka mu ristivanemad. Neljas pere on mu vanaema, kes elab kahjuks juba ĂŒksi, sest meie vanaisa  suri natuke peale Hannahi sĂŒndi.

JÔuluÔhtul on kÔik pered koos. Tavaliselt koguneme kas meie koju vÔi lÀheme Laulasmaale vanaema juurde, sest meil on kÔige suuremad majad. KÔige mÔnusam on vanaema juures, sest see on justkui meie kÔigi kodu. Seal on suur kivi ja oja, kuhu igal talvel ikka keegi sisse kukub.

JĂ”uludel on meil alati vĂ€ga uhke jĂ”ululaud. Peakokaks on onu Hannes. Tema jagab kĂ”igile ĂŒlesanded, mida teha tuleb, aga kuna keegi peale tema midagi nii hĂ€sti teha ei oska, siis saadab ta köögist vĂ€lja kĂ”igepealt lapsed, siis naised ja siis vanaema (aga vanaema jÀÀb ikka kööki toimetama, sest temast ei kĂ€i jĂ”ud ĂŒle). Kuid nii ilusat jĂ”ululauda pole ma kuskil mujal nĂ€inud kui meil.

Muidugi kÀib meil ka jÔuluvana ja toob lastele kingituse, aga kÔige tÀhtsam on olla koos perega.  Meil on koos vÀga mÔnus ja lÔbus olla.

Jutu autor: Airiin, lend 005d

 

Must auk

Kord lĂ€ksin ma prĂŒgi vĂ€lja viima ja mĂ€rkasin ĂŒhte pappkasti. Algul arvasin, et see on tavaline vana mööbel, kuid siis hakkas see mingit imelikku hÀÀlt tegema, nagu tuul oleks puhuma hakanud. Vaatasin, mis seal sees oli. Seal oli otseses mĂ”ttes must auk. Mul ei olnud Ă”rna aimugi, mida sellega teha. Ei tahtnud seda sinna jĂ€tta, sest see oli siiski must auk.

LĂ”puks otsustasin selle tuppa vĂ”tta ja vaadata, mida sellega teha saab. Kui ma tuppa jĂ”udsin, tegin ma kasti lahti. Sellel oli vĂ€ike sissetĂ”mbejĂ”ud ja see neelas kĂ”ik, mis selle lĂ€hedale panna. Seda sai kasutada kui prĂŒgikasti, sest see kaotas kĂ”ik, mis sinna sisse panna. Halb asi oli see, et see kasvas aina suuremaks ja selle sissetĂ”mbejĂ”ud lĂ€ks tugevamaks nii, et see hakkas juba vĂ€gisi asju endasse tĂ”mbama. Kuna see oli minu laua kĂ”rval, hakkas see minu kooliasju endasse tĂ”mbama. Must auk tĂ”mbas mu esialgse kirjandi ka sinna sisse ja sellepĂ€rast mul selle esitamisega nii kaua aega lĂ€kski. LĂ”puks tĂ”mbas see juba maju enda sisse. NĂ€dala pĂ€rast tĂ”mbas see terve linna musta augu sisse, koos elanikega.

Me kĂ”ik Ă€rkasime kiviajal, kus kĂ”ik olid koopainimesed ja nende riided olid mingid suvalised ja katkised kaltsud. RÀÀkida need inimesed aga ei osanud. KĂ”ik juba kogusid enda vanu asju, kuigi neil polnud Ă”rna aimugi, kuidas nad sealt Ă€ra saavad. Mina aga muretsesin rohkem tagasisaamise pĂ€rast, sest mis kasu on sul enda asjadest, kui sa oled kiviajas, kus sa ei saa niikuinii ĂŒhtegi elektroonilist asja kasutada. Ma mĂ”tlesin ja mĂ”tlesin, kuidas tagasi kodulinna saada.

LĂ”puks avastasin ma, kust kĂ”ik asjad vĂ€lja tulid, ja arvasin, et kui sinna musta auku tagasi minna, siis saan ma tagasi 21. sajandisse. See töötas, kuid nĂŒĂŒd olin ma ĂŒksi ilma ĂŒhegi asja ega majata. Lootsin, et teised mĂ”tlevad ka selle vĂ€lja, et kui nad sinna said, siis on neil ka tagasitee.

Oskar, lend 003e

 

KĂ€rbeste Joonase ja Mare elulugu

Ükskord Rooma linnas 9000 aastat enne Kristust elasid kĂ€rbsed Joonas ja Mare. Nad sĂŒndisid aastal 11 000 enne Kristust. Aastal 10 000 aastat enne Kristust reisisid nad Roomas ringi ja otsustasid minna Lutenesse, seal said nad ka sĂ”pradeks. 8000 aastat enne Kristust lĂ€ksid nad aga Ameerikasse, seal lĂ”ppes ka nende elu, sest nad surid 7000 aastat enne Kristust sĂ”jas.

Helen Elisabeth, lend 007d

 

Kommenteerimine on keelatud.

  • Seoses Tallinna Kesklinna PĂ”hikooli lĂ€heneva 5. sĂŒnnipĂ€evaga tekkis mĂ”te luua digialmanahh. MĂ”tte autor oli direktor Jaana Roht. Almanahh sisaldab laste kirjanduslikku ja kunstilist loomingut ning tĂ€ieneb jooksvalt.